Google

27.5.07

Yemeklerimiz

YEMEKLERİMİZ






Lahana Yemekleri


Lahana Sarması
malzemeler:
. 1 adet orta boy lahana içi:
. 300g kıyma
. 4 büyük baş kuru soğan . yarım demet maydanoz
. 1 su bardağı pirinç
. yarım yemek kaşığı domates salçası
. tuz . karabiber .
1 çay bardağı zeytinyağı .
1 yemek kaşığı nane
ayrıca: . yarım çay bardağı zeytinyağı . yarım yemek kaşığı domates salçası . kaynamış su
Hazırlanması:
1. lahananın tersini çevirip koçan kısmını bıçakla koni şeklinde keserek çıkartın. yapraklarını tek tek ayırın.
2. derin bir tencereye su ve 2 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın. kaynayan suda lahanaları 1-2 dakika bekleterek -3 partide- kaynatın. daha sonra bunları süzgece alıp soğumaya bırakın. bu arada belirtilen malzemeleri karıştırıp dolma içini hazırlayın.
3. sarma işlemine gelince lahananın yapraklarındaki sert damar kısmını bıçakla kesin. çıkan damarları -sarmalar tencerenin altına yapışmasın diye- tencerenin tabanına yayın. yapraklardan bir avuç büyüklüğünde parçalar alıp bir ucuna dolmalık içten bir tatlı kaşığı koyun. yaprağın yan kenarlarından birini kapatıp biraz sarın, sonra öbür kenarı da büküp rulo şeklinde tamamen sarın. -sert kısımlar bazen bükülmeyebilir ama sorun değil, yine de içi taşmıyor-
4. tüm sarmaları tencereye dizin. üzerlerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. yarım yemek kaşığı domates salçasını bir kase suda ezerek sarmaların üzerine dökün. ayrıca sarmalarla yüze yüz gelecek biçimde kaynamış su ekleyin. üzerlerine tencereye oturacak biçimde bir tabak kapatın. (böylece sarmalar üste çıkamaz). su kaynadıktan sonra ateşi orta hararete getirip pirinçler yumuşayana kadar pişirin. (yaklaşık 20 dakika)


Lahana Çorbası (Vurma Lahana)

Barbunya fasulyesi akşamdan suya konur. Kara su denilen kısmı sabah dökülür. Lahana ayıklanır yıkanır iç yağı ve pirinçle beraber kaynar suya konur. Piştikten sonra acı biber katılır. Mikserle vurulur biraz mısır unu dökülür tereyağı ile pişirilir.

Lahana Haşlaması
Barbunya fasulyesi akşamdan suya konur. Sabahtan suyu dökülür. Lahana yıkanır temizlenir fasulyeye katılarak pişirilir suyu süzülür pirinci konur kaynar. İç yağı tuz konur mısır ekmeği doğranır. Kepçe ile vurulduktan sonra biraz kaynatılır. Minci :Bir çeşit peynir. Sade veya yağla karıştırılmak suretiyle ekmekle birlikte yenir.


Hamsili Yemekler

Hamsi buğulama : Hamsiler temizlenir, kılçıkları çıkarılır, yıkanıp durulanır. Bir kabın içine yeterince tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanları koyup karıştırılır. Durulanmış hamsileri içine katıp harmanlanır. Karışım 10-15 dakika kadar oda ısısında bekletilip yayvan bir tepsiye konur. Kalan harç üzerine yayılır. Limon ve domatesler ve biberler ince dilimler halinde kesip üstüne dizilir. Zeytinyağı gezdirip kapağı kapatılır. 15 dakika kadar hafif ateşte pişrildikten sonra sıcak olarak servis yapılır.

Hamsi Köfte:Hamsiler temizlenip yıkanır kılçıkları çıkarılır. Çok az su ile hafifçe haşlanır, süzdürülür.İçine ufalanmış ekmek içi, kıyılmış maydanoz, yumurtalar, tuz, karabiber konup yoğrulur. Yumurta büyüklüğünde parçalar halinde köfte sekline getirilir. Mısır ununa bulanığ kızgın yağda kızartılır.
Hamsili Pilav: Hamsi ve iç pilavla yapılır. İç pilav pirinç yağ ve tuzla kavrulmak suretiyle hazırlanır. Pilava soğan fıstık kuş üzümü şeker baharat konur. Maydanoz kullanıldığı da olur. Hamsi kılçıkları çıkarılıp ikiye ayrılır. Yarısı pilavın altına yarısı üstüne dizildikten sonra pişirilir.
Hamsikoli : Hamsili ekmek. Pazı çok az karalahana ince doğranmış taze soğan az yağ ve tuz mısır unu ile yoğrulur. İçersine kılçıkları çıkarılmış hamsi karıştırılır. Çoğunlukla sıcak olarak salata ile yenir.
Hamsi Tavalisi : Hamsi mısır unu ile karıştırılır tavada yağda kızartılır.

Kıymalı su böreği



6-8 Kişilik

PİŞME SÜRESİ:40-45 dk

Malzemeler:. 6 yumurta. 6 kahve fincanı su. Aldığı kadar un. 250 gr sadeyağ. Tuz

İç malzeme: . 250 gr yağlı koyun kıyması. Tuz

Hazırlanışı: * Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Ortasını havuz gibi açıp yumurtaları kırın. Su ve tuz ilave edip sertçe bir hamur yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp 12 beze hazırlayın. Bezelerin üzerine nemli bir bez örtüp dinlendirin. Kıymaya tuz ekleyip kavurun. Tereyağı eritin. * Hamurları yufka şeklinde incecik açın. İki yufkayı ayırın. Kalan yufkaları dörde kesin. Tepsiyi yağlayın. Ayırdığınız bütün yufkanın birini tepsiye yerleştirin. Dörde kestiğiniz yufkaları kaynar tuzlu suda haşlayıp soğuk suya alın. Süzgeci ters çevirin. Haşlanmış yufkaları üzerine yayıp fazla suyunu süzün. İki sırada bir eritilmiş tereyağı sürerek yufkaların yarısını tepsiye yerleştirin. Hazırladığınız iç malzemeyi yayıp kalan yufkalara aynı işlemi uygulayın. Üzerine kalan bütün yufkayı serin. Tereyağı ile yağlayıp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Ilık olarak servis yapın.


Hoşmerim

PİŞME SÜRESİ: 35 dk

Malzemeler:- 200 gr kaymak- 1 su bardağı su- Aldığı kadar unSüsleme için: - Çekilmiş antepfıstığı

Hazırlanışı:* Kaymağı bir tavaya alın. Unu ilave edip kısık ateşte karıştırarak kavurun. Rengi koyulaşınca 1 bardak su ekleyip kapağını kapatın. Tahta kaşıkla ara sıra karıştırarak suyunu çekinceye kadar pişirin.* Tahta kaşıkla üzerine bastırıp alt kısmını kızartın. Ters çevirerek servis tabağına alın. Kaşıkla üzerini şekillendirin. Ortasına antepfıstığı ekleyip ılık olarak servis yapın.

baklava yapımı


malzemeler:1.şerbeti: 5 su bardağı şeker 3,5 su bardağı su yarım limonun suyu2.

hamuru: 4 su bardağı un 1 su bardağı ılık süt 1 paket kabartma tozu 100g erimiş tereyağı 1 yumurta3.içi: 250g dövülmüş ceviz4.birde: 3 paket buğday nişastası (toplam 500g) 150g eritilmiş kızgın tereyağı

hazırlanışı

1. hamur malzemeleri ile poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yapın. bunu 15-20 dakika dinlendirin. dinlenmiş hamuru 3 eşit parçaya ayırın. her parçadan 16-18 adet cevizden küçük parçalar koparın. kopardığınız parçalara elinizle ceviz şekli verin. şekil verdiğiniz her küçük bezeyi merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açın. aralarına bolca nişasta serperek 16 veya 18 parçayı üstüste koyun. (en üsttekine nişasta serpmeyin).

2. yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. (yuvarlak yoksa dikdörtgen tepsinin içine yuvarlak açtığınız hamuru koyabilirsiniz.) 16'lı bir grubu alıp merdane ile tepsinin genişliğinde açın. bunu tepsiye serip üstüne ceviz içinin yarısını serpin. ikinci grubu da açıp üzerine serin. kalan cevizleri de bunun üzerine serpin. son grubu da açıp en üste serin.

3. tepsideki yufkaları baklava dilimi şeklinde dilimleyin. üzerine - her yanına değecek biçimde- 150g kızgın tereyağı gezdirin. 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin. fırından çıkartıp baklavayı soğutun. şerbet ılık baklava soğukken şerbeti tepsinin üzerine gezdirin. 5-6 saat sonra servis yapın.

Çikolatalı Pasta

Malzemeler ; 6-8 kişi için1 adet hazir pasta Keki1 kase dondurulmuş Vişne1 su bardağı Portakal Suyu (taze yada konsantre)

KREMASI İÇİN2 su bardağı Süt2 kahve fincanı Un1 paket Kakao1 Portakalın Rendesi1 paket Vanilya1 tatlı kaşığı Tereyağ

SÜSLEMEK İÇİNÇikolata Parçaları, Hindistan Cevizi, Meyva Şekerlemeleri vs.

Kremayı yapmak için süt, şeker, un ve kakaoyu karıştırarak pişirin. Koyulaşınca, portakal kabuğu rendesini, vanilyayı ve tereyağı ekleyin. Karıştırın.

Diğer tarafta pasta kekinin alt ve üstünü ayrı ayrı portakal suyu ileıslatın. Kremanın yarısını kalın bir tabaka halinde alt kısmın üzerine yayın.Üzerine çekirdekleri çıkarılmış vişne taneleri yerleştirin.Islatılmış ikinci parçayı bunların üstüne kapatın. Kalan krema ileher tarafını kaplayın.

Soğuduktan sonra süslemek için çikolata parçaları rendeleyip, hindistan cevizi serpebilir ya da zevkinize göre süsleyebilirsiniz.


Muhlama(Hoşmer)
4 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakPişme süresi: 20 dak


MALZEMESİ: Üç tahta kaşığı mısır unuüç kaşık tereyağıbir kase tel veren peynirİlik SU ve tuz.

Yapılışı: Bakır bir tavada tereyağı eritilir. Mısır unu konulup penbeleş inceye kadar kavrulur. Tavaya ilik su ve peynir ilave edilir. Peynirin tuzuna göre tuzu ayarlanır. Hafİf ateşte karıştırılarak yağını üzerine verinceye kadar pişirilir. Muhlama tel veren peynirle yapılabileceği gibi hertürlü peynirle veya minci ile de yapılabilir. Peynir ve minci sade olarak da yağda pişirilebilir. (Buna pişirmek yerine ısıtmak demek daha doğru olur). Yağda sade olarak pişirilen peynire peynir muhlaması, yağda sade olarak pişirilen minciye de minci muhlaması denir. Hemşin yöresinde bir miktar kaymak alınarak tavaya konur, ateş üzerinde kaynatılır, içerisine yavaş yavaş mısır unu ilave edilir. Daha sonra bir miktarda ince ince doğranmış köy peyniri konmak suretiyle sıcak olarak servis yapılır. Bu muhlama şekline adı geçen yöremizde "kaymak muhlaması' denmektedir.

Korkoto Çorbası

4 kişilik

Hazırlama süresi: 10 dakPişme süresi: 60 dak

MALZEMESİ: 1 su bardağı korkoto 1 su bardağı ayran 1 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı silme salça tuz, karabiber

• Yıkanmış korkotoyu bol suyun içinde pişirin. Suyunu biraz çekince içine, bir kaşık tereyağı, ayran ve tuz ekleyin.

• Çorba piştikten sonra, bir yemek kaşığı tereyağında salçayı ezin ve üzerine gezdirin. Arzuya göre nane ve kırmızıbiber de ekleyebilirsiniz.

Fasulye (Lobya) Çorbası:


Malzemeler: Uç su bardağı kuru fasulye, Domates büyüklüğünde içyağı, İki baş orta boy soğan veya soğana karşılık pırasa yaprağı.
Yapılışı:
Önce kuru fasulye suda pişirilir. Soğanlar veya pırasa yapraklan ayrı bir kapta pembeleşinceye kadar yağda kavrulur, fasulye, içyağı, tuz ve su ilave edilip pişinceye kadar yeniden kaynatılır. Kemik ilave edilirse daha lezzetli olur. Nane katılarak yenir.

Hiç yorum yok: